19 Şubat 2011 Cumartesi

jumboyu geçen salata

Çiftimiz görev paylaşımı yapar: B. Y. için jumbo karides yaparken, Y. B. için salata yapar. Kıvırcık, maydonoz, kırmızı biber, avokado, brokoli, elma sirkesi, kekik, nane derken ortaya çıkan eser bir harikadır. Bir yandan defileleri izleyen çiftimiz bir yandan da harika bir akşam yemeğine imza atar ve esere hak ettiğini verip mideye indirir. Yemek öncesi B.nin Y.ye sorduğu futbol sorusu evde uzun süren bir South Park sessizliğine de sebep olmuştur.

Çiftimiz iki saat arayla akşam yemeği yiyerek önemli bir başarıya imza atar. Salata malzemesi aldıkları sırada Y.nin dergi okumaya dalması B.nin sinirlerini zıplatsa da, sevgilisi gönlünü almayı başarır. Y.nin New York seferinden aldığı 12 dolarlık ayakkabılar da görevlerini başarıyla tamamladığı için 5 kilometrelik parkur onu düztaban B.yi yorduğu kadar yormamıştır. Sonraki planları bitki çayı içip Ateşle Oynayan Kız'ın maceralarını izlemektir.

karaköy kemankeş caddesi'nde bir öğlen


Yola İstanbul Modern'deki Kutluğ Ataman sergisini görmek üzere çıkan çiftimiz, her zamanki tembellik ve oburluklarının sonucu bu plandan cayarlar. Onun yerine kış güneşinin nimetlerinden faydalanacakları bir yürüyüş rotası çizerler. Nişantaşı duraklarında Y. B.ye geçmişiyle ilgili önemli ifşaatlarda bulunur, hatta kanıtları ve tanıklıkları gösterir. Maçka'dan Karaköy'e indiklerinde yeni taşınacakları evlerine armut minder ve nargile takımı almaya karar verirler. Sonra da bunu kutlamak için bir erken akşam yemeği yerler. Bu aralar pek bir trendy olan Bej Kahve'de noodle ve hellimli sandviç molası verirler. Y. Bej Kahve'nin bulunduğu Fransız Pasajı'nı önceden keşfettiği için hava atmaktan geri duramaz.

Hava yürüyüş için idealdir. Standart kahve stoklarını tamamlayan çiftimiz her biri bin küsür dolarlık mobilyalara bakarak benzerlerini 5 liraya buldukları için gurur duyarlar. Y. kola içtiği çatıları gösterir. Güle konuşa Karaköy'e varırlar. Bej Kahve'nin sarı-yeşil-kahverengi tonlarını beğenip yemeklerini onaylarlar. İnsan selinden uzak geçen gün biterken dönüş yoluna geçmişlerdir bile.

itinayla rakı sofrası kurulur

Y. elinde topik, tarama ve ahtapotla belirip "rakı sofrası kur bana" dediğinde B. boynu bükük kabul eder; ne yapabilir ki başka? Özenle hazırladığı sofraya çeşit çeşit peyniri ve aylar önce birlikte topladıkları zeytinleri de koyup Yeşil Efe'yi işlemeli kadehlere doldurur. B. rakıyı sek içmekte ve bu da Y.yi pek bir etkilemektedir. Şebboy kokuları arasında uzun bir aradan sonra evde başbaşa uzun bir yemek yerler.

Islak Alman ekmeği diye tutturan Y. dükkan dükkan dolaşırken sonunda semtindeki mezecileri keşfeder. Gözünü Arnavut ciğerine dikmişken birden bire aklına evde küçük bir çilingir sofrası hazırlamak geli; iyiki de gelir. Çok güzel muhabbet ederler, yemek yerler ve yeni çağla yeşili-lavanta rengi nevresimlerini denerler...

küçük Y. memleket hasretini gideriyor

Küçük Y. buram buram memleket hasreti çektiği için B. ona bir sürpriz yapmaya karar verir. Bir akşam Beyoğlu'nun arka sokaklarındaki Japon Kültür Merkezi'nde sözleşirler. Küçük Y. oraya vardığında burnu soğuktan düşmek üzeredir, yanakları da pembe pembe olmuştur. Sevgilisini mutlu etmek isteyen B. 32 parçalık bir tabak ısmarlar, yanında da birer kadeh sake yuvarlarlar. Normalde yavaş yemesiyle meşhur olan B. tabağın kendi payına düşen kısmını yalayıp yuttuktan sonra Y.ninkilere göz koyar çaktırmadan. Y. de kendi tabağından birkaç parçayla onu besler. B.nin mutluluk miyavlamaları birkaç masa öteden duyulacak gibidir. Bu arada Y.nin memleket hasretini Göcek'te gidereceği hiç aklına gelmemiştir...

Y. o çubuklarla tam bir maestrodur, fakat gözleri manga karakteri gibi açılmış ve bol bol zencefil turşularına yumulmuşken biraz yavaş yer; malum tadını çıkartır ev yemeklerinin. Kocaman tabak kısa sürede tertemiz olur çiftimiz sayesinde. Sake bardakları boşalır. O kadar güzel bir akşamdır ki bu kısa sürede tekrarlamak isterler.

modern muhallebicide bir akşam yemeği

B. o gün çok hastadır ve canı çorba içmek istemektedir. Y. ise işi kırmış o basın toplantısı senin bu açılış benim gezmektedir. Nişan taşında yolları kesişir, soluğu bir başka muhallebicide alırlar. Önce birer çorba içerler, üstüne de B. menemen Y. dürüm döner patlatır. Sonra Harbiye'ye doğru bir yürüyüş yaparlar. Y. kurtlarını döker B. ise eve uyumaya gider; iyileşmiştir.

Y.nin dürüm döneri B.nin hacimli menemenin gölgesinde kalmıştır biraz. Bu havalı muhallebicinin dekorasyonu estetik meraklısı Y.nin başını döndürür. Mekanın güzel de bir bahçesi olduğu için Galata Muhallebicisi'ne baharda tekrar gelmeye karar verirler.