30 Mayıs 2011 Pazartesi

birer çekirdek çıtlasaydık

Köfte sonrası şehir turu atan çiftimiz aile çay bahçesinde verdikleri molada çekirdek çıtlayıp sodalarını yudumlarken halka karışmanın da haklı gururunu yaşıyordur. Yoksa onlar da bilir internet yasaklarını protesto edip, ekolojik anayasa paneline gidip çıkışta da şarap tadımında bulunmayı. Ama hiçbiri o kalabalık mesire alanındaki huzuru veremeyecektir.

Ayrıca kuğu manzaralı en faça masayı kaptıklarını da belirtmemiz gerekir. Kuğuların kaydıraktan düşmelerini izlemek bu güzel günü daha da eşsiz kılmış, neşelerine neşe katmıştır.

adapazarı yolları yürümekle aşınmaz


Çiftimiz tanışmadan kısa bir süre önce, B. Meşhur Köfteci Mustafa'da bir aile saadeti yaşamıştır. Bu anı gösteren bir resimde B.nin yüzündeki mutlu ve neşeli ifadeyi gören Y. o günden beri ıslama köfte için B.nin başının etini yemektedir. Ayrıca askerlik anılarına sahne olan küçük kasabayı görmek için de can atmaktadır.

Y.nin ciğercisi pazar günü kapalı olunca çiftimiz rotayı Adapazarı'na çevirir. 1,5 köfte-piyaz-şıra-tatlı derken lezzet dolu bir pazar günü geçirmiş olurlar. Tıklım tıkış mekanda Y. istifini bozmadan minik yudumlar alır sütlacından. B. ise özlediği lezzete yumulmuştur.

tencereler dolu keyfim yerinde


Y. gaza gelip sucuklu kuru fasulye-pilav-kabak tatlısı menüsünü hayata geçirir hem de işten koşa koşa eve gelip yarım saat içerisinde. B. daha kuntel takılıp iç baklalı enginar yapmıştır. Afiyetle yerler yemeklerini sonra da çiçekli çaydanlıkta demledikleri çaylarını içerken televizyon izlerler. B.nin taktikleri son sürat etkilemektedir Y.yi...

O gün evde ocağın dört gözünün ve ayrıyeten fırının harıl harıl çalıştığı nadide bir gündür. Mutluluğ bozan tek şey Y.nin kabak tatlııs ile ilgili avangart denemelerinin çok başarılı sonuçlar vermemesidir.

çocuğunuza nasıl sebze yedirirsiniz?

B.nin Karadenizli huysuzlukları zaman zaman kendisini yeme içme alemlerinde de göstermektedir. "Şu sebzenin glisemik indeksi yüksek diğerinin tadı kötü öbürünün soğanı fazla kavrulmuş" diye diye her türlü sebzeye burun kıvırmaktadır. Y. sonunda B.ye sebze yedirmenin lezzetli bir yolunu bulur ve yaptığı enfes makarnanın içine havuç ve kabağı dayar.

Y. ilk günden şartını koyar: yemek yapmam ama yerim! Günler geçerken B. onun ne kadar yaratıcı, ne kadar iyi bir aşçı olduğunu fark eder. Tek ihtiyacı olan motive edilmektir. Bu konuda aldığı NLP eğitimini de kullanarak Y.yi yavaş yavaş ikna eder ve türlü türlü yemekleri ağzını şapırdata şapırdata midesine gönderir. Bu makarna onlardan biridir sadece; o kadar zambağı boşuna mı almıştır?
1 Mayıs Emek ve İşçi Bayramı'nı Bodrum'da yayılarak kutlayan çiftimiz o akşamı lüks yemekler yiyerek geçirmek ister. Ne de olsa o gün onların bayramıdır. Her türlü alafinfon yemeği misafir olmanın getirdiği şımarıklıkla doyasıya tüketirler. Nerden bulacaklardır bir daha dana yanağını ya da istakozu. O gün tek anlamadıkları olay açılan Prosecco şişelerine ne olduğudur.

Çiftimiz "nerde beleş oraya yerleş" felsefesinin ulaşabileceği zirveye tırmanmanın haklı gururu içinde pahalı tatil köyünün en pahalı restoranını kapatırlar. Gündüz yedikleri mavi yengeç onları kesmemiştir ne de olsa. Biri şarap menüsüne diğeri gurme menüsüne abandıkça abanır. Sonuç: aradan bir ay geçtiğinde ne yediklerini hatırlamamaktadırlar.

paskalyanız mübarek olsun

Kurtuluş'un çocuğu olan Y. mahallesindeki Paskalya atmosferini bütün kuvvetiyle içine çekmektedir. Methini çok duyduğu Arma Pastanesi'nden Paskalya çöerği alma girişimi ilk seferinde başarısız olur. Eli boş dönmemek için şövalyesine bisikletin çektiği yumurta alır. İkinci denemesinde ise Paskalya çöreği meselesi çözülmüştür. Başlangıçta sadece bir kiloluk olanları kaldığı için mamülü tüketememekten korkarlar...

B. o haftasonu çalışmaktadır ne yazık ki. Eve koşa koşa geldiğinde Y.yi elinde bir yumurtayla bulur bisiklete binmiş. Gününü Paskalya havası solumakla geçiren Y.nin hediyesidir Arma Pastanesi'nden. Hemen akabinde önünden geçerken dayanamayıp alırlar kiloluk bir adet ve o sakızlı tadı gözlerini kapatıp Nirvana'ya erer gibi yerler...

bir elimde lokum bir elimde kestane şekeri

B. iş nedeniyle sürekli gezmekte, güzel yurdumuzun dört bir yanını ziyaret etmektedir. Gittiği yerlerden de eve mahalli lezzetleri taşır. Örneğin Bursa'dan kestane şekeri ve Afyon'dan kaymaklı lokum. Televizyon karşısında kahve keyfi yaparken ne de güzel olur...

Y.nin en büyük hayali kestane şekeriyle kaymaklı lokumu kapıştırmaktır. Fakat bir yanlış anlaşılma sebebiyle kaymaklı lokumun kaymağını yanlış yerde aramıştır haftalardır. Bu arada uyanık B. lokumları avuç avuç götürmüştür. Y. uyandığında iş işten geçtiği için kalan son lokumlar için kıyasıya bir mücadele başlar...